preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Branka Šimića Zagreb

 > Knjižnica  > Projekti
Projekti

Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!

Autor: Tatjana Horvat, 19. 11. 2018.

Projekt "Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda"...

 

 

...započeli smo u studenom 2017. Cilj projekta bio je popularizirati Antuna Branka Šimića među učenicima i u lokalnoj zajednici. Projektu su se priključili učenici i učitelji predmetne i razredne nastave. Napravili su mnogo lijepih likovnih i literarnih radova, a jedan od ciljeva projekta bio je postaviti mu bistu povodom 120-te godišnjice rođenja. Život i rad pjesnika Antuna Branka Šimića bili su veliko nadahnuće za sve nas koji smo sudjelovali u istraživanju pjesnikova života i rada.  

Projekt smo započeli anketom od 5 pitanja kojom smo utvrdili koliko učenici poznaju Antuna Branka Šimića. U obradi ankete učenicima je pomogla  profesorica matematike Snježana Begić. Na satu hrvatskoga jezika s profesoricom Natašom Mrkonjić učenici 5. b razreda pisali su pjesme, te učili o ekspresionizmu i slobodnom stihu koji je A.B.Šimić prvi upotrijebio u hrvatskoj književnosti, s profesoricom Majom Lakić na nastavi biologije istraživali su o uzročnicima bolesti (jer je pjesnik bolovao od tuberkuloze), te uočili važnost zaštite zdravlja. S profesoricom Sanjom Nekić na satu geografije učili su o zvijezdama kao nebeskim tijelima, te upoznali reljef i klimu i običaje Hercegovine. Zahvaljujući srodnicima A.B.Šimića koji pohađaju našu školu, proučili su rodoslovlje i nepoznate detalje iz njegova života i za potrebe projekta ustupili nam nekoliko obiteljskih fotografija. Fotografije iz  muzeja u Drinovcima donijela je učenica koja je bila u posjeti rodbini, te napisala članak o klimi i reljefu Hercegovine i Drinovaca.

Članovi Učeničke zadruge Trnovčica, Mladi cvjećari iz 4. a razreda s učiteljicom Ksenijom Barić uz asistenciju knjižničarke, izrađivali su sunčanu čipku. Čipka je naziv dobila jer ima oblik sunca a sunce je zvijezda (asocijacija na Šimićeve stihove). Čipka služi za ukrašavanje kutija i magnetića, izradu nakita isl. Učenici 7. razreda s učiteljicom povijesti Ružom Bilić, vjeroučiteljicom Monikom i knjižničarkom Tatjanom Horvat posjetili su Etnografski muzej. Na Božićnoj priredbi ukrasili su pano i nosili narodne nošnje. Ugostili smo i pripovjedačicu Jasnu Held koja je učenicima pripovijedala bajke iz Hercegovine jer je Antun Branko Šimić u djetinjstvu volio slušati i zapisivati bajke. Projekt su obogatile različite aktivnosti vezane uz kulturnu baštinu pa je unutar projekta obilježena Europska godina kulturne baštine (kulturna baština je materijalna - spomenici kulture isl. i nematerijalna - odnosi se na narodnu tradiciju). U knjižnici su učenici istraživali enciklopedije, leksikone i zbirke pjesama, izrađivali  straničnike i igru memory s pitanjima o pjesnikovu životu i radu. Literarna skupina  2. b razreda izradila je životopis u obliku stripa.   

                                                                                                             

Učenica 2.a razreda (Mara Kuliš), srodnica A.B.Šimića, zajedno sa svojim djedom (prof.dr.sc. Vlado Pandžić), izradila je prezentaciju s nepoznatim detaljima iz pjesnikova života a njezini prijatelji iz razreda su opisali doživljaj pjesme "Opomena".

Na satovima likovne kulture s profesoricom Jasnom Petrić Mioč učenici su izrađivali pjesnikove portrete. Izradili su slike od puzzli (puzzle su izrezane iz šperploče, rad  Mladih tehničara) s njegovim pjesmama te veliku kolažiranu sliku Drinovaca s pjesmama.                                                     

Učenici 8. a razreda s profesoricom Nikolinom Šavorić istražili su životopis Antuna Branka Šimića i pisali sastave o njegovom životu. Učenica Magdalena Burić iz 7. b izradila je kviz o Antunu Branku Šimiću u obliku prezentacije u PowerPointu. Naš rad na projektu i na očuvanju baštine prepoznat je od Ministarstva kulture koje nam je dodijelilo oznaku u Europskoj godini kulturne baštine koju smo mogli stavljati na proizvode sa sunčanom čipkom. U emisiji "Dobar dan Hrvatska" spomenut je projekt, a osobito povezanost s kulturnom baštinom.

Učenici 7. razreda koji su predstavljali projekt (Magdalena Burić, Luka Markovinović, Anja Lovrić i Leonarda Sesvečan iz 7.b i Ana Babić iz 7.a) zajedno s učiteljima i mentorima nastojali su kontaktirati sve koji bi mogli pomoći oko postavljanja biste: lokalnu zajednicu radi upoznavanja s problemom i traženja pomoći, rodbinu A.B.Šimića radi dobivanja dodatnih informacija. Za pomoć i informacije zamolili smo pomoć Društva hrvatskih književnika koje je prigodno postavilo spomen-obilježje A. B. Šimiću. Ljubazno su nam izišli u susret te su učenici tamo predstavili projekt uz prigodno recitiranje Šimićevih pjesama. Učenici su također recitirali svoje pjesme nadahnute Šimićevim pjesmama. Učenici 2. a, 3. a i 4. a u Noći knjige sudjelovali su na radionici u školskoj knjižnici. Tom su prigodom izradili crteže nadahnute pjesmom "Opomena", izrađivali straničnike i odlično se zabavili. 

Projekt je predstavljen učiteljima naše škole, na županijskoj i državnoj Smotri projekata za Građanski odgovoj i obrazovanje i na nekoliko županijskih stručnih skupova.  

Državna smotra projekta za Građanski odgoj i obrazovanje

U prezentacijama možete pogledati radove učenika.

Na poveznici pogledajte sudjelovanje prezentatora u emisiji Školski sat u kojoj su predstavili projekt. Domaćini na HTV-u pobrinuli su se da ne bude baš sve jako ozbiljno pa su na kraju naši učenici rješavali kviz.

Hvala svima koji su sudjelovali u projektu i doprinijeli njegovom uspjehu!

Tatjana Horvat

 
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Antuna Branka Šimića Zagreb / Krotovica 15, HR-10 040 Zagreb / www.os-absimic-zg.skole.hr / ured@os-absimic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju